Afiša

Svētdien, 5.augustā  Straupes Zirgu pastā kopā pulcēsies vīna darītāji no visas Latvijas

Pērn iesāktā Vīndaru svētku tradīcija turpināsies arī šogad. Svētdien, 5.augustā  Straupes Zirgu pastā kopā pulcēsies vīna darītāji no visas Latvijas. Šogad centrālais svētku notikums būs vietējo vīnu “pārošana” ar desertiem, kuru labāko saderību vērtēs īpaša komisija ar ēdienu eksperti Ilzi Jurkāni priekšgalā.

“Lai arī pašmāju vīndari piedāvā daudzveidīgu šo dzērienu klāstu, tieši deserta vīnu darīšana pie mums ir tradīcijām bagātākā. Tāpēc nolēmām šogad piedāvāt degustācijai vīnus kopā ar īpašiem saldajiem ēdieniem,” stāsta viens no pasākuma organizatoriem, “Slow Food Straupe” dalībnieks, pavārs Ēriks Dreibants. Tieši viņa pārziņā būs desertu gatavošana, bet noskaidrot labāko vīnu un desertu kombināciju palīdzēs īpaša ekspertu komisija, kuras sastāvā bez Ilzes Jurkānes būs arī populārā ēdienu blogere Zane Ozoliņa (naskoties.com) un vīnzinis Jānis Kaļķis. Svētkos piedalīsies arī kūku meistare Ilze Kupča, kura iepazīstinās apmeklētājus ar saviem meistardarbiem no topošās grāmatas “50 Latvijas kūkas un Latvijas vīni”.

Šogad “Slow Food Straupe” pasākumu organizē kopā ar Latvijas Vīnkopju un Vīndaru Biedrību. “Mums ir patiess prieks par šo tradīciju, kas dod iespēju popularizēt pašmāju vīna darīšanu, satikt klātienē pašus vīndarus, nodegustēt viņu radītos dzērienus un, protams, izbaudīt svētku atmosfēru,” atzīmē biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs.

Pērn skatītāju ovācijas izpelnījās vīna darīšana pasākumu laikā, kad skaistā kūku cepēja Kitija Dzērve īpašā kubulā mīcīja apmeklētāju atnestās ogas. Šogad būs iespēja gan nobaudīt  šo, pirms gada gatavoto vīnu, gan ņemt līdzi meža vai dārza ogas (lūgums, plūmēm izņemt kauliņus), lai atkārtotu šo brīnišķīgo rituālu. “Domājot par vides aizsardzību, arī šogad apmeklētājiem būs iespēja pie ieejas iegādāties stikla glāzes ar turētāju. Savukārt visi, kas tās nopirka pērn, noteikti ņemiet līdz un varēsiet bez maksas nodegustēt īpašo, pagājušajos svētkos darināto vīnu,” pie pasākuma apmeklētājiem vēršas Dreibants.

Pasākums ilgs no 11:00 līdz 17:00 un vīna baudīšanu būs iespēja papildināt ar “Slow  Food Straupe” zemnieku gatavotajiem sieriem un restorāna “Buržujs” sarūpētajām austerēm. Pasākumu vadīs šarmantā aktrise Zane Vaļicka, bet par īpašu muzikālo atmosfēru vīna baudīšanai rūpēsies Ivara Brīnuma trio. Paralēli vīndaru svētku notikumiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas vienīgais Baltijā atbilst starptautiskās organizācijas “Slow Food  International” noteikumu prasībām un kļuvis par “Earth Market” (Zemes tirgus)  alianses dalībnieku. Straupes tirdziņš ir arī apbalvots ar kultūras zīmi  “Latviskais mantojums”  par tirgus tradīciju atjaunošanu un saglabāšanu.

Plašāka informācija: Astrīde Rozīte, “Slow Food Straupe” valdes priekšsēdētāja. Tālrunis: 29491475.